Naturvennlige Tips for En Grønnere Badestamp

Venner/familie + pluss en dampende badestamp = en vidunderlig opplevelse, garantert! Men ikke la oss glemme en annen viktig del av denne likningen – de naturlige omgivelsene.

De naturlige omgivelsene er en viktig del av å nyte en dampende badestamp med venner og familie. Enten det er en  utsikt som tar pusten fra deg når du nyter den, eller en fargerik og duftrik hage å nyte, så legger omgivelsene så mye til opplevelsen. Jorda gir til oss hele hele tiden – la oss gjengjelde tjenesten! Følg disse små og enkle stegene i retning av en grønnere badestamp.

Spar vann

velg en badestamp med lukkede benker. Glassfiber badestamper med støpte benker og polypropylen-modeller med lukkede benker krever vesentlig mindre vann enn badestamper med tre-benker eller åpne polypropylen-benker. For eksempel, trenger velvære royal, med 1800mm intern diameter, omtrent 1200l med vann, mens en tre-badestamp med samme diameter, med trebenker, vil trenge minst 1400l.

bruke kjemiske rensemidler for å holde vannet bra lengre. Uten noe kjemisk behandling bør vannet byttes ut minst en gang i uken, og om sommeren, under badesesongen, blir dette en belastning. Ikke bare på miljøet, men en finansiell bekymring også. Klor og brom rensemidler ser kanskjer ikke ut som de mest miljøvennlige alternativene; men denne typen rensemidler ernøkkelen til å minimere frekvensen på bytting av vann. Små doser er nok til å drepe bakterier og ivareta vannet i bra kvalitet for en lengre periode. Kjemikalier bør tilføres på natten da UV-stråler bryter ned klor-baserte rensemidler, som resulterer i ekstra vann-bruk. Merk: kjemiske rensemidler er bare kompatible med 316-graderte varmeelementer i stål.

bruk et filter for å rense vannet. Filtre kan fjerne små skitt-partikler som lander på gulvet av stampen. Uten et filter må stampen tømmes helt  og  støvet må feies eller plukkes opp manuelt. En tidskrevende oppgave som fører til mer tømming av vann kan unngås ved å benytte et patron- eller sandfilter. Det bør nevnes at sand-filtrene kjennetegnes av deres levetid i forhold til patron-filtre – avhengig av bruk, så må sanden i filteret byttesveldig sjelden – en gang hvert 3 til 5 år.

Energi-sparing

hold alltid stampen dekket når du varmer den opp og etter du har badet. De minste endringer, som å huske å ha på lokket mens du varmer opp og når du går ut av badestampen, har en stor effekt. Ved å holde badestampen dekket så er det mye vanskeligere for varmen å forsvinne slik at temperatur-fallet over natten (avhengig av den utendørs temperaturen) kan være så lite som 5 grader Celsius. Ikke bare er dette meget effektivt om sommeren, men det hjelper om vinteren også.

invester i isolasjon Hvis det er et tillegg som vil utgjøre en vesentlig forskjell, så er det isolasjon. Isolert bunn, vegger og lokk beskytter vannet inni fra den kalde bakken og de tøffe temperaturene på utsiden, og holder dermed vannet varmt lenger.

velg et internt varmeelement i stedet for et eksternt for å minimerevarmetap. Selv om eksterne varmeelementer tillater mer plass i badestampen, så er dette det mest optimale valget når det gjelder å spare energy, da noe varme kommer seg ut gjennom slangene som kobler varmeelementet til badestampen. Interne varmeelementer, til sammenlikning, mister nesten ingen varme da de er senket ned i vannet i badestampen. En ekstra bonus er raskere varme-distribusjon.

gi alternativ energikilder en sjanse. Hvis du tilfeldigvis har et solpanel, så kan det kobles til badestampen gjennom filteret eller eksterne varme-rør. Hvis du er klar for et gjør-det-selv-prosjekt, så kan en standard svart hageslange endres til en soloppvarmer. Koble en ende av hageslangen til den øvre filter-tilkoblingen, i nærheten av ventilen. Rull opp hageslangen til en stor flat rull og sikre at den plasseres i direkte sollys. Lukk den andre enden av hageslangen også og la den ligge i solskinnet. Etter en tid, sjekker du slangen. Hvis den føles varm nok, tøm det oppvarmede vannet oppi badestampen.

Kontroll over sløsing

trygt avløp for kjemisk behandlet vann. Når du tømmer en badestamp som har kloret, bromet eller som er behandlet med andre kjemikalier, så vær sikker på at sluket ikke går inn i ren vannforsyning. Det er best å lede denne typen avløpsvann ut i et kloakk-system eller til en tom plass hvor det ikke påvirker plante- eller dyreliv.

gjenvinn vann som er kjemikalie-fritt. Hvis ingen kjemikalier ble benyttet for å behandle badestamp-vannet, så kan det benyttes til andre ting, som å vanne plenen, vaske plattingen eller vaske terrassen.

bruk milde husholdningskjemikalier for rengjøring. Vedlikehold av glassfiber og polypropylen-foringer er veldig enkelt – en svamp eller en myk skrubbe-børste sammen med lys eddik eller noe bakepulver gjør underverker. Fyll eddik i en spray-flaske, og spray der det trengs, la det virke i 15 til 20 minutter og skrubb det bort med en svamp eller en myk børste. Bakepulver kan gjøres om til et rengjørings-middel ved å tilføre noe vann og så påføres det på vann-flekker eller skitt-ringer.

Hvor enn små endringene i retning av en mer miljøvennlig badestamp er, så husk at hvert lille bidrag teller. God fornøyelse!

Én kommentar til “Naturvennlige Tips for En Grønnere Badestamp”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *